zaterdag 6 april 2013

Bruschetta met gekarameliseerde venkel


Mijn vader maakte vroeger altijd venkel klaar in de oven. Hij halveerde de knollen, kookte ze en deed ze dan in de oven met een dikke laag kaas en een snufje paprikapoeder. Eenmaal op tafel aten wij de gesmolten kaas eraf en lieten de venkel zoveel mogelijk liggen. Dat doe ik niet bij deze bruschetta. De zoetigheid van de gekarameliseerde venkel en ui is perfect in combinatie met het zoute van de olijven.

Voor 4 personen

Bruschetta:
4 dikke sneden landelijk brood
olijfolie, voor bestrijken
teentje knoflook, gehalveerd

15 g boter
1 el olijfolie
2 rode uien, in dunne ringen
2 venkelknollen, gehalveerd, in dunne plakken
2 el balsamicoazijn
1 el rietsuiker
zout
versgemalen zwarte peper
takje verse tijm
handje zwarte olijven, ontpit, gehalveerd (ga op zoek naar die wat droge gerimpelde olijven)
handje rucola
Parmezaanse kaas, geschaafd

Verhit op halfhoog vuur een braadpan en laat de boter smelten. Voeg de uien en venkel toe. Laat ongeveer 5 minuten omscheppend bakken tot de groenten wat zachter zijn. Besprenkel het ui-venkelmengsel met de balsamico en bestrooi met de suiker, zout en peper. Voeg het takje tijm toe. Leg het deksel op de pan en laat de groenten op laag vuur 15-20 minuten smoren, schep de groenten halverwege een keer om. Breng op smaak met zout en peper en schep er de olijven door.

Verwarm intussen de (hetelucht)oven voor op 200°C.
Bestrijk de sneden brood aan een kant met olijfolie. Leg ze op een ovenrooster en rooster de sneden goudbruin (ongeveer 7-10 minuten). Wrijf de bruschetta aan de met olijfolie bestreken kant in met de knoflook en leg ze op 4 borden.
Beleg elke bruschetta met rucola en schep er royaal de gekarameliseerde venkel over. Schaaf er de Parmezaanse kaas over en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten